آموزش دیجیتال چیست و چه مزایایی دارد؟
آموزش دیجیتال چیست ؟
آموزش دیجیتال به زبان ساده استفاده از تکنولوژیها و ابزارهای دیجیتال در طول فرآیند آموزش و یادگیری است و معمولا از آن به عنوان Technology Enhanced Learning یا به اختصار «TEL» یاد میشود. در آموزش دیجیتال ارائه دروس به دانشآموزان و دانشجویان توسط فناوری انجام میشود و محدودیتهای زمانی و مکانی را برای آنها از بین میبرد. امروزه آموزش دیجیتال به سرعت در حال جایگزینی با آموزش سنتی است.
سوال خیلی مهم در مورد این تحول در حال وقوع این است که استفاده از آموزش دیجیتال چه مزایی نسبت به متدهای سنتی دارد؟
زمانی که نتایج استفاده از فناوری را در آموزش را بررسی میکنیم متوجه میشویم که اساتید و معلمها این فرصت را دارند تا دورههای جذابٰتری را برای دانشجوها طراحی کنند. لازم به ذکر است که آموزش دیجیتال صرفا به معنی آموزش مجازی یا آنلاین نیست و این ترند نوظهور حتی در آموزش حضوری نیز انقلاب بزرگی را ایجاد کرده است. پس آموزش ذیجیتال میتواند حضوری، غیرحضوری و یا حتی تلفیقی باشد.
زمانی که در مورد آموزش دیجیتال صحبت میکنیم باید بدانیم که با پدیدهای فراتر از استفاده از لپتاپ در آموزش طرف هستیم. یادگیری و آموزش دیجیتال در واقع ترکیبی از فناوری، آموزش و محتوای دیجیتال است.
آموزش دیجیتال در دیای امروز یعنی سال 1400 یا 2021، به یک مفهوم رایج تبدیل شده است. انقلابی که با آن روبهرو هستیم باعث شده تا آموزش سنتی و یکطرفه به یا آموزش تعاملی و سازنده تبدیل شود. این تحول در بسیاری از موسسات آموزشی دولتی و آزاد مورد استفاده قرار گرفته است و راهحلی مطمئن به حساب میآید.
مهمترین مزایای آموزش دیجیتال
یادگیری شخصیسازی شده
فرصت کمک به دانشجوها و دانشآموزان متناسب با درک آنها یکی از مهمترین مزایای آموزش دیجیتال است. برای مثال میتوان به آموزش یک به یک اشاره کرد. آموزش یک به یک در متدهای سنتی، یک راهحل سیار گران قیمت و وقتگیر به شمار میرود این درحالیست که این مدل آموزش به کمک فناوریهای دیجیتال، همیشه با هزینه بهصرفه و حتی رایگان در کنار آموزش همگانی، ارائه میشود.
تربیت دانشآموزان باهوشتر
ابزارها و فناوریهای بکار رفته در آموزش به دانشآموزان و دانشجوها این امکان را میدهند تا مهارتهای خودیادگیری آنها تقویت شود. زمانی که آنها بتوانند قادر به تجزیه و تحلیل و ارزیابی مهارتهای خود و آنجه به آن نیاز دارند بشوند، میتوانند بدون احساس نیاز و وابستگی به معلم، شروع به یادگیری این مهارتها کنند. این دانشآموزها اکنون به اعتماد به نفسی رسیدهاند که میتوانند با استدلال شروع به برطرف کردن نیازهای خود کنند.
افزایش انگیزه دانشجویان
پیشتر ذکر کردیم که یکی از ویژگیهای استفاده از ابزارهای فناورانه در آموزش تعامل بیشتر دانشجویان و دانشآموزان است. این اتفاق باعث درگیری بیشتر آنها با موضوعات درسی شده و در نتیجه انگیزه بیشتری برای پیشروی در آنها میشود. همچنین باید در نظر داشته باشیم که استفاده از این ابزارها به جای کتاب و جزوههای درسی به یاد ماندنیتر خواهد بود.
ایجاد شدن فرصتهای یادگیری بیشتر
یکی از دستاوردهای نوظهور آموزش دیجیتال، گسترش فرصت یادگیری است. این فرصتها در ابعاد مختلف گسترش یافتهاند از دسترسی به آموزش گرفته تا فرصت تجربه آموزشی متفاوتتر از گذشته. امروزه اساتید با استفاده از واقعیت مجازی و واقعیت افزوده صنعت آموزش را وارد مرحله جدیدی کردهاند.
افزایش نرخ توجه به درس
در متدهای آموزش سنتی میزان توجه به درس مستقیما به نحوه تدریس مدرس مربوط میشد. این در حالیست که آموزش دیجیتال لزوما این محدودیتها را ندارد و دانشجوها میتوانند با منابعی که در اختیار دارند به تمام ابهامات خود پاسخ دهد.
5 پلتفرم آموزش دیجیتال در دنیا
Edapp
اداپ یک پلتفرم رایگان به اشتراکگذاری دورههای آموزشی است. افراد و سازمانها میتوانند دورههای آموزشی خود را از طریق آن تعریف کرده و به عنوان راهحلی ساده در اختیار مخاطبان خود قرار دهند. در کنار آن، اداپ خود نیز دورههای مهارت آموزی مختلفی را برای افراد سراسر جهان تهیه کرده است. یکی از مزیتهای مهم این پلتفرم، در کنار قدرت بالای طراحی، سازگاری فوقالعاده آن با دستگاههای تلفن همراه است.
Google Classroom
امروزه تقریبا هر حوزه فناورانهای را بررسی میکنیم، اثری از شرکت گوگل مشاهده میکنیم. آموزش دیجیتال هم از امر مستثنی نست. پلتفرم گوگل کلاسروم یکی از ابزارهای قدرتمند برگذاری کلاسهای درسی و دورههای آموزشی از راه دور است. مزیت استفاده از این پلتفرم، دسترسی به برنامههایی مثل google docs برای مستندسازی، google excel برای انجام محاسبات عددی، google hangouts برای ارتباط گروهی و … است. همجنین خیلی از سرویسهای گوگل تا حد زیادی رایگان هستند.
Udemy
یودمی یکی از معروفترین سرویسهای آموزش آنلاین است که حدود 35 میلیون نفر از آن استفاده میکنند. خیلی از مدریس مطرح جهان دورههای آموزشی خود را از طریق ولتفرم یودمی منتشر میکنند. با این حال یودمی نواقصی نیز دارد از جمله ناتوانی در ایجاد تعاملی مناسب بین مدرسین و دانشآموزان و دانشجوها. همچنین پلتفرم یودمی تقریبا هیچ کنترلی بر کیفیت محتوای ارائه شده ندارد. با این حال نباید فراموش کنید که بزرگان حوزه آموزش از یودمی به عنوان بستری مناسب برای طرح دورههای آموزشی استفاده میکنند.
WizIQ
این پلتفرو در اصل به عنوان یک ابزار کمکی برای آموزشهای سنتی شروع به کار کرد. ولی در طول زمان و پس از کم رنگ شدن آموزشهای ستی در سال 2020 در اثر ویروس کووید 19، به یک پلتفرم آموزش دیجیتال تبدیل شد. از امکانات منحصر به فرد این پلتفرم میتوان به قدرت ایجاد یک تعامل مناسب بین استاید و دانشجوها اشاره کرد. البته نقطه ضعف آن، میتواند عدم وجود سیاستی شفاف برای قیمتگذاری دورههایش باشد.
edX
ادکس توسط فارغالتحصیلان دانشگاههای هاروارد و امآیتی توسعه داده شده است. آنها ادعا میکنند که این پلتفرم را دقیقا متناسب با نیازهای دانشجویان طراحی کردهاند. یکی از نکات جالب استفاده از این پلتفرم امکان دسترسی رایگان به آموزشهای آکادمیک دانشگاههای هاروارد و امآیتی است. همچنین از آنجا که خیلی از استاتید آن، از هاروارد و امآیتی هستند، شما به بهترین اساتید دسترسی خواهید داشت.
پلتفرمهای آموزش دیجیتال در ایران
آقا اجازه
سرویس کلاس آنلاین آقا اجازه، یک وبسایت آموزش مجازی برای آموزش آنلاین است. این سرویس تمام ویژگیهای یک سیستم کلاس مجازی از جمله به اشتراک گذاری صدا، تصویر، ارائه و … را به شما ارائه می دهد. همچنین ابزارهایی مانند تخته سفید، یادداشتهای مشترک، نظرسنجی، چت عمومی یا خصوصی و … را در اختیار اساتید و دانشآموزان قرار میدهد.
استاد سلام
پلتفرم تحت وب استادسلام یک سرویس ارتباط معلم و شاگرد است. تدریس خصوصی به صورت حضوری و آنلاین در این بستر به آسانی برای همه فارسی زبانان برای هر درس و مهارتی قابل ارائه میباشد. این پلتفرم همچنین یک ابزار کارامد برای هر معلم است تا هر آنچه جهت شناخت معلم نیاز است را در دسترس قرار دهد.
نیکارو
وبسایت نیکارو یک پلتفرم آموزش دیجیتال است. این وبسایت که در گذشته فقط برای کودکان بود، امروزه برای همگان قابل استفاده است. اسن پلتفرم شرایطی را ایجاد میکنند تا افراد بدون دغدغه و کاملا هدفمند به یادگیری بپردازند.
شتابدهندههای حوزه آموزش در ایران
شتابدهنده تتا
شتابدهنده تعلیم و تربیت ایران (تتا) با هدف شتابدهی و حمایت از کسبوکارها و استارتاپهای حوزه فناوری و نوآوریهای آموزشی در بسترهای گیمیفیکیشن، سرگرم آموزی، ترویج علم و فناوری و نوآوریهای فناورانه آموزشی فعالیت میکند. خدمات این شتابدهنده شامل تجاری سازی، ارائه سرویسهای نقشآفرین و موثر هستند. هدف اصلی تتا در بلند مدت، ایجاد شبکههایی از افراد آموزشی و تربیتی در کشور است که با استفاده از متدهای خلاق، سرگرمکننده و جذاب به رشد و توسعه آموزش و فناوری ایران کمک کند.
شتابدهنده امید
مرکز نوآوری فرهنگی (شتابدهنده) امید، بستری حامی برای رشد و توسعه گروههای فرهنگی فعال در زمینه تولید محصولات چندرسانهای و آموزشی است. این شتابدهنده از طریق برگزاری دورههای شتابدهی یک ساله به دنبال حمایت از این گروههاست.
شتابدهنده تریگآپ
شتابدهنده تریگآپ در حال حاضر علاوه بر استارتاپهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، حوزههای دیگری مانند فناوریهای سلامت، فینتک، فناوریهای آمـوزشی، سبک زندگی و فناوریهای حوزه مدیریت را نیز پوشش میدهد تا بتواند از طریق جذب تیمهای باانگیزه در حوزههای مختلف و حمایت از آنها، گامی موثر در جهت پیشرفت و رفاه جامعه بردارد.
شتابدهنده سامسونگ امیرکبیر
هدف اصلی مرکز فناوری سامسونگ امیرکبیر حمایت از ایدههای نوآورانه و فناورانه و استارتاپهای فعال در حوزههای سلامت، انرژی و آموزش است. این مرکز در کنار افزایش آگاهی عمومی نسبت به کاربرد فناوری و نوآوری در فضای کسب وکار، در پی حمایت از تیمهای جوان در حوزههای یادشده است.
صندوقهای سرمایهگذاری حوزه آموزش
صندوق سرمایهگذاری اجوتک
این صندوق با بهرهگیری از تجربهی متخصصان، مشاوران و اساتید خبره و نیز شبکهای قدرتمند از ارتباطات و همچنین فرآیند باکیفیت طراحی شده برای همراهی تیمهای تحت پوشش، یکی از سرمایهگذاران هوشمند صنعت آموزش است.
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
پاسخی بگذارید